5 éve
2009. február 26., csütörtök
Kakaóscsiga-muffin
A recept ugyanaz, mint a kakaós fonaté, annyi a változtatás, hogy ezúttal muffinsütőben, muffin papírkákba téve sütöttem ki.
2009. február 16., hétfő
Tejfölös-borsós pulykaragu
Hozzávalók:
Kb. 1 kg pulykamellfilé
1 kis fej vöröshagyma
1 konzerv zöldborsó
1 paradicsom (elhagyható)
2 dl tejföl
só
bors
szerecsendió (elhagyható)
1 db erőleves kocka
liszt a habaráshoz
Kb. 1 kg pulykamellfilé
1 kis fej vöröshagyma
1 konzerv zöldborsó
1 paradicsom (elhagyható)
2 dl tejföl
só
bors
szerecsendió (elhagyható)
1 db erőleves kocka
liszt a habaráshoz
A hagymát a cikkezett paradicsommal olajon üvegesre dinsztelem, majd hozzáadom a felcsíkozott pulykamellett. Felengedem annyi vízzel, hogy ellepje a húst, hozzáadom az erőleveskockát, kb. 25 percet nagyon lassú lángon főzöm, majd hozzáadom a leszűrt zöldborsót, Ezzel újabb 10 percig fedő alatt tovább főzöm, majd lisztes tejföllel behabarom, sózom, borsozom, egy csipet szerecsendióval ízesítem, orsótésztával tálalom.
2009. február 14., szombat
Valentino
Balázsomnak szerettem volna kedveskedni Valentin nap alkalmából, az elsőre nem túl szépnek sikeredett, szív alakú sütikékkel. Sima piskóta tésztából készült, vajas krémmel töltve, tetején boltban kapható (poralapú) marcipánöntettel.
Hozzávalók (6 lyukú szívecskés tepsihez):
3 tojás
6 dkg cukor
7,5 dkg liszt
3 tojás
6 dkg cukor
7,5 dkg liszt
A 3 tojás fehérjét kemény habbá verjük, hozzákeverjük a cukor 1/3 részét. A sárgáját fehéredésig keverjük a cukor 2/3 részével. Óvatosan a masszához adjuk a felvert fehérjét, majd apránként a lisztet. A kikent vagy kibélelt formkba elosszuk, 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A krémhez:
10-10 dkg vaj és margarin
15 dkg porcukor
fél citrom reszelt héja
10-10 dkg vaj és margarin
15 dkg porcukor
fél citrom reszelt héja
A hozzávalókat habosra keverjük. Mivel Valentin nap van, és mivel a napokban érkezett meg az ételszínezék, amit rendeltem, ezért kipróbáltam a rózsaszín ételfestéket :D Elvan a gyerek, ha játszik...
A kihűlt szivecskéket félbe vágtam, a felek közé krémet kentem, a tetejére pedig a -szintén ételfestékkel színezett - boltban kapható marcipánöntetet tettem, melyet habfixálóval elkevert tejszínhabbal díszítettem.
A kihűlt szivecskéket félbe vágtam, a felek közé krémet kentem, a tetejére pedig a -szintén ételfestékkel színezett - boltban kapható marcipánöntetet tettem, melyet habfixálóval elkevert tejszínhabbal díszítettem.
Kakaósfonat
Hozzávalók:
A tésztához:
3 tojás sárgája
6 dkg cukor
70 dkg liszt
csipet só
annyi tej, amennyit felvesz a tészta (kb. 3-4 dl)
diónyi zsír (hiányában a margarin is megfelel)
5 dkg élesztő
A tésztához:
3 tojás sárgája
6 dkg cukor
70 dkg liszt
csipet só
annyi tej, amennyit felvesz a tészta (kb. 3-4 dl)
diónyi zsír (hiányában a margarin is megfelel)
5 dkg élesztő
Langyos, cukrozott tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd lágy tésztát gyúrunk a hozzávalókból. Kb 1 órán át, meleg helyen kelesztjük. 6 részre osztjuk, mindegyikből vékony téglalapot nyújtunk, megkenjük az alábbi krémmel:
Hozzávalók:
3 tojás fehérje
20 dkg porcukor
3 ek kakaópor
3 cs. vaníliás cukor
25 dkg (lehetőleg liga) margarin
3 tojás fehérje
20 dkg porcukor
3 ek kakaópor
3 cs. vaníliás cukor
25 dkg (lehetőleg liga) margarin
A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A lágy margarint összedolgozzuk a porcukorral, kakaóporral, vaníliás cukorral, majd ehhez a masszához hozzákeverjük a kemény fehérjehabot.
A megkent lapokat egyesével feltekerjük, majd két hármas fonatot készítünk belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymás mellé helyezünk. Letakarva kb 20 percet kelesztjük még, majd 170-180 fokosra előmelegített sütőben kb 30-35 percig (tűpróba) sütjük.
Én -lévén vadi új a kuglóf formám- feleztem a mennyiségeket, így egy fonatot készítettem és kuglóf formában sütöttem ki. Ha te is így teszel, a sütőrácsot tedd egy fokkal lejjebb, vagy vedd alacsonyabb hőfokra a sütőt, mert nekem szinte beledagadt a sütő belsejébe :)
Sütés végezte előtt cukros tejjel kend meg, majd így süsd még 5 percig!
A megkent lapokat egyesével feltekerjük, majd két hármas fonatot készítünk belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymás mellé helyezünk. Letakarva kb 20 percet kelesztjük még, majd 170-180 fokosra előmelegített sütőben kb 30-35 percig (tűpróba) sütjük.
Én -lévén vadi új a kuglóf formám- feleztem a mennyiségeket, így egy fonatot készítettem és kuglóf formában sütöttem ki. Ha te is így teszel, a sütőrácsot tedd egy fokkal lejjebb, vagy vedd alacsonyabb hőfokra a sütőt, mert nekem szinte beledagadt a sütő belsejébe :)
Sütés végezte előtt cukros tejjel kend meg, majd így süsd még 5 percig!
2009. február 12., csütörtök
Túrós kuglóf
A recept Renitől való, bevallom, csupán második nekifutásra sikerült, mivel számomra túl sűrű volt a tészta, így adtam hozzá egy kis tejet...nem kellett volna :D
Hozzávalók:
25 dkg margarin
20 dkg cukor
25 dkg liszt
2 tojás
25 dkg túró
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
25 dkg margarin
20 dkg cukor
25 dkg liszt
2 tojás
25 dkg túró
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
A margarint a tojással, cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval és reszelt citromhéjjal habosra keverem, hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, végül a túrót. Előmelegített sütőben, 150-160 fokon NEKEM több, mint másfél órán át sült, de megérte :)
2009. február 11., szerda
Zellerkrémleves II.
Hozzávalók:
1 kisebb zellergumó
2 szál halványító zellerszár és annak levele
1 szál újhagyma
4-5 ek tejföl
só
bors
ételízesítő
vaj a dinszteléshez
2-3 ek liszt
1 kisebb zellergumó
2 szál halványító zellerszár és annak levele
1 szál újhagyma
4-5 ek tejföl
só
bors
ételízesítő
vaj a dinszteléshez
2-3 ek liszt
A felaprított zöldségeket vajon megdinsztelem, majd rászórom a lisztet, összekeverem, felengedem annyi vízzel, hogy az ellepje. Lassú lángon puhulásig főzöm, majd összeturmixolom. Felengedem kb 1/5 liter vízzel, kevés ételízesítőt teszek bele, borsozom. Forrás után kiveszek belőle néhány merőkanálnyit, elkeverem a tejföllel, majd visszahabarom a tejfölös lét a levesbe. Sózom, pirított zsemlekockával tálalom.
Fűszeres csirkecomb dinsztelt zöldségekkel
Hozzávalók:
6-8 csirkecomb
só
bors
pirospaprika
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
olaj
1 paradicsom
1 szál zeller (halványító zeller, de lehet lehet sima zeller+egy kis zellerlevél)
1 szál újhagyma
6-8 csirkecomb
só
bors
pirospaprika
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
olaj
1 paradicsom
1 szál zeller (halványító zeller, de lehet lehet sima zeller+egy kis zellerlevél)
1 szál újhagyma
Sóból, borsból, pirospaprikából és zúzott fokhagymából keveréket készítek, ezzel kenem be a combokat. Kicsit hállni hagyom a hűtőben, majd tepsire (én római tálba) fektetem.Öntök rá kevés olajat, majd rászeletelem az újhagymát, a paradicsomot és a zellert a levelével együtt. Alufóliával letakarom, kb 175-180 fokra előmelegített sütőbe teszem, így sütöm kb 1 órán át, majd leveszem róla a fóliát, és 200 fokra emelem a hőfokot és készre sütöm.
Dinsztelt zöldségekhez:
1-2 fej szeletelt lilahagyma
kb 20-30 dkg borsó
1 halványító zellerszál
só
bors
kevés szerecsendió
olaj
1-2 fej szeletelt lilahagyma
kb 20-30 dkg borsó
1 halványító zellerszál
só
bors
kevés szerecsendió
olaj
A hagymát kb 3-4 percig dinsztelem, majd hozzáadom a borsót és a felkarikázott zellerszárat, készre dinsztelem, sózom, borsozom, kb 1 kk. szerecsendióval ízesítem. Ha kész a hús, az alól a zöldségekhez adom a húslét, majd összerottyantom.
2009. február 5., csütörtök
Szülinapi dobos torta
Drága, egyetlen Balázsomnak így kívántam nagyon boldog szülinapot :) Nem kisgyerek még, de ő tudja miért az Indiana Jones :D ...helyesbítve...Indiana -Balázs- Jones
Hozzávalók:
Tésztához:
7 tojás
14 dkg cukor
14 dkg liszt
4 dkg olvasztott vaj
Tésztához:
7 tojás
14 dkg cukor
14 dkg liszt
4 dkg olvasztott vaj
A tésztát a piskótához hasonlóan készítjük el, majd tortaformába helyezett, méretre vágott sütőpapírra kb fél centiméternyit simítunk. 200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb 12 perc)
A krémhez:
4 tojás
20 dkg cukor
1,5 dkg vaníliás cukor
20 dkg olvasztott étcsokoládé
3 dkg vaj
4 dkg kakaópor
23 dkg vaj
A mázhoz:
15 dkg kristálycukor
egy kevés citromlé
4 tojás
20 dkg cukor
1,5 dkg vaníliás cukor
20 dkg olvasztott étcsokoládé
3 dkg vaj
4 dkg kakaópor
23 dkg vaj
A mázhoz:
15 dkg kristálycukor
egy kevés citromlé
A 4 tojást, cukrot, vaníliás cukrot kb 45 fokosra melegítjük, majd kihűlésig habbá verjük.
Összekeverjük az olvasztott étcsokit 3 dkg vajjal és a kakaóporral, majd a 23 dkg vajjal és a tojásos masszával kihabosítjuk.
A mázhoz a cukrot kevés citromlével egy fazékba tesszük, folyamatos kavargatás mellett karamellizáljuk.
A képen látható tortához én nem ezt a mennyiséget sütöttem, illetve kevertem be. Ez egy alap dobos tortához elég. Mivle a cukormázas lapok is csak másodjára sikerültek, így elég sokat kellett sütnöm.
Köszönet érte Damniczki Balázsnak, akitől a receptet kölcsönvettem :)
Összekeverjük az olvasztott étcsokit 3 dkg vajjal és a kakaóporral, majd a 23 dkg vajjal és a tojásos masszával kihabosítjuk.
A mázhoz a cukrot kevés citromlével egy fazékba tesszük, folyamatos kavargatás mellett karamellizáljuk.
A képen látható tortához én nem ezt a mennyiséget sütöttem, illetve kevertem be. Ez egy alap dobos tortához elég. Mivle a cukormázas lapok is csak másodjára sikerültek, így elég sokat kellett sütnöm.
Köszönet érte Damniczki Balázsnak, akitől a receptet kölcsönvettem :)
2009. február 4., szerda
Citromos szelet
Hozzávalók (kisebb méretű tortaformához-piskóta alapreci):
5 tojás
10 dkg cukor
12,5 dkg liszt
1 csipet só
5 tojás
10 dkg cukor
12,5 dkg liszt
1 csipet só
A tojásokat ketté válaszjuk, a csipet sóval megszórt tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a cukor harmadát, majd a sárgáját a cukor 2/3 részével vajszínűre keverjük. A fehérjét óvatosan a sárgájához keverjük, végül a lisztet is hozzá dolgozzuk. Sok helyen láttam, hogy teflonos tortaformát nem kennek, illetve nem bélelnek ki, én még sosem mertem kipróbálni :)
180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A krémhez:
1 tojás fehérje
10 dkg cukor
10 dkg margarin
1 citrom reszelt héja
1 tojás fehérje
10 dkg cukor
10 dkg margarin
1 citrom reszelt héja
A fehérjét és a cukrot gőz fölött felverjük, majd hozzákeverjük a habosra kevert margarint és a citrom reszelt héját. A kettévágott tortalapot vékonyan megkenjük vele, fél órára hűtőbe tesszük.
Kakaós koszorú
Hát ez tényleg csak próbálkozás volt, kevés sikerrel :D Ízre tökéletes, azonban mire rájöttem, hogy valójában hogyan is kell félig bevagdosva kifordítgatni a csiguszokat, addigra már késő volt :)
Íme a recept
Íme a recept
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)